Hoofdinhoud
Een beugel kan ervoor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Hierdoor ziet je gebit er mooi uit en kun je jouw gebit makkelijker schoon houden. Ook kan een beugel ervoor zorgen dat je kiezen weer goed op elkaar passen. Dit zorgt ervoor dat je met je gebit goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Een beugel behandeling wordt bij Prodentics uitgevoerd door tandarts voor orthodontie Lorena.

Welke beugel past bij jou?

Er zijn diverse afwijkingen van het gebit waar verschillende soorten beugels een oplossing voor kunnen bieden. Tandarts voor orthodontie Lorena van Prodentics beoordeelt tijdens een eerste consult welke beugel bij jouw gebitssuatie kan passen en stemt in overleg met jou af welke behandeling mogelijk en gewenst is. Bij Tandartspraktijk Prodentics bieden we twee soorten beugels aan die je onder kunt verdelen in uitneembare beugels en vaste beugels. In de categorie uitneembare beugels vallen beugels die je zelf uit je mond kunt halen en dus niet permanent vastzitten aan je gebit (bijvoorbeeld clear aligners). Je neemt de beugel uit tijdens het verzorgen van je gebit (poetsen, rageren etc.) en tijdens het eten. Onder vaste beugels vallen bijvoorbeeld brackets ofwel slotjesbeugels. Wil jij graag weten welke beugel bij jouw situatie en wensen past?

 

Plan een eerste consult in >

 

Tandarts voor orthodontie Lorena

 

Clear Aligners

Clear aligners zijn transparante (haast onzichtbare) beugels van plastic die worden gebruikt om het gebit aan te passen. De clear aligner werkt eigenlijk net als een metalen beugel, maar zonder het ongemak van metalen draden en slotjes die gedurende de draagperiode constant aan je gebit vastzitten. Een Clear aligner werkt door een zachte en constante kracht uit te oefenen op je gebit. Hierdoor worden je tanden gelijkmatig in de gewenste positie geschoven. Om tot een goed resultaat te komen is het de bedoeling dat je de aligners minimaal 22 uur per dag draagt. Ook moeten de bolletjes lijm op de tanden blijven zitten. Je doet de beugel daarom bijna niet uit, alleen met eten, drinken en poetsen mag hij even uit. Gedurende de behandeling voel je elke keer dat de aligners de tanden de juiste richting op drukken. Ongeveer elke twee weken start je met een set nieuwe aligners. Je komt regelmatig op controle, we bekijken dan of het gewenste resultaat voor die fase is bereikt en of alle bolletjes lijm nog goed op de tanden zitten. Bij tandartsenpraktijk Prodentcis werken we met Clear Aligners van Spark. Check voor meer informatie over aligners de veelgestelde vragen onderaan deze pagina of bekijk onderstaande video van Spark. Wil je weten of Clear Aligners iets voor jou is?

 

Plan een eerste consult in >

Sta marketingcookies toe om deze video te bekijken en ververs daarna de webpagina. Klik hier om uw cookietoestemming te wijzigen.

Brackets

Brackets is een ander woord voor wellicht de meest bekende beugel; de metalen slotjesbeugel. Dit is een soort beugel die vastzit aan je tanden en dus niet uitneembaar is. De beugel bestaat uit brackets (ookwel slotjes genoemd) en veerkrachtige draden. De brackets worden op de tanden geplakt en de draad wordt daarna in de brackets geklemd. De draad duwt de tanden naar de goede positie in de kaak. Check voor meer informatie over brackets de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Wil je weten of brackets iets voor jou is?

 

Plan een eerste consult in >

Formulier afspraak maken

Veelgestelde vragen

Tijdens het eerste consult worden jouw wensen besproken en wordt door de tandarts voor orthodontie onderzocht of clear aligners mogelijk zijn om jouw tanden en kiezen op de gewenste positie te krijgen. Wanneer je n.a.v. deze afspraak kiest voor een onzichtbare beugel wordt er een afspraak gemaakt voor het maken van een behandelplan. Tijdens de 2e afspraak wordt er t.b.v. het maken van een behandelplan een digitale scan van je gebit gemaakt. Ook worden er pasfoto’s gemaakt in onze fotostudio en een kaakoverzichtsfoto in de OPT-ruimte. Aan de hand van deze informatie wordt er een behandelplan opgesteld.

 

Het behandelplan bespreken we uitvoerig tijdens de 3e afspraak. Hierin zie je hoe jouw gebit gelijdelijk richting het gewenste resultaat beweegt. Er is in deze afspraak ook ruimte voor jouw vragen en we bespreken de aandachtspunten van het dragen van een beugel. Wanneer je besluit het behandeltraject te starten, bestellen we bij Spark de aligners die voor jouw behandeling op maat worden gemaakt. Hierdoor zijn deze alleen door jou te dragen. Als de sets clear aligners bij ons bezorgd zijn (meestal een maand na bestelling) kun je ze ophalen en krijg je uitleg over het dragen van de beugel en het wisselen van set.

 

Ongeveer elke maand kom je op controle en bekijken we of het gewenste resultaat voor die fase is bereikt en of alle bolletjes lijm (waardoor de aligner vast blijft zitten aan je gebit) nog goed op de tanden zitten. Wanneer je alle sets gedragen hebt en het eindresultaat bereikt is, wordt er een spalk geplaatst. Dit is een ijzeren draad die achter de voor- en/of hoektanden in de boven- en/of onderkaak met witte lijm wordt vastgezet. Deze spalk wordt niet meer verwijderd. Zo zorgen we ervoor dat je tanden blijvend in de juiste positie blijven staan. Hierna volgen nog een aantal vaste controles in de praktijk, zodat we zeker weten dat het eindresultaat behouden blijft.

Nee, een beugel is niet altijd mogelijk. Of anders verwoordt er zijn situaties waarin een een beugelbehandeling niet wordt gestart. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er de kwaliteit van het gebit of het tandvlees of het kaakbot onvoldoende is om een succesvol resultaat te verwachten van een beugelbehandeling. Daarnaast is een beugel geen passende oplossing om een afwijkende stand van de kaken te corrigeren bij volwassenen. Bij kinderen waarbij de kaken nog in de groei zijn, kan een beugel wel een oplossing zijn om een afwijkende stand van de kaken te corrigeren. 

Hoe lang je een beugel draagt ligt aan welke afwijking er gecorrigeerd dient te worden met de beugel en hoe snel de correctie in de praktijk verloopt. Dit is op voorhand niet met zekerheid te voorspellen. Meestal wordt een beugel tussen de 12 maanden en 18 maanden gedragen.

In de meeste gevallen wordt een beugel aangemeten als een kind uitgewisseld is van het melkgebit naar het volwassen gebit. De leeftijd waarop dit voltooid is, wisselt per kind. Vaak is dat tussen de 10 en 12 jaar. In sommige gevallen wordt er eerder gestart met een beugel. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een scheefgroei van de kaken of een heel grote overbeet. 

Jazeker, tegenwoordig dragen ook volwassenen steeds vaker een beugel. Vaak zie je dat volwassenen kiezen voor 'onzichtbare beugels' zoals de Clear Aligners van Spark die ook bij tandartspraktijk Prodentics aangeboden worden. 

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen van Prodentics? Wij helpen je graag!