Hoofdinhoud

Wat is een kroon?

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een kroon beschadigd is, kan de tandarts deze vervangen door een kunstkroon: een kapje van keramiek dat over een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt.

Een kroon kan nodig zijn als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Een kroon is duurzame restauratie. Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Een brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen.

"Digitaal scannen van het gebit is veel comfortabeler voor de patiënt"
Tandarts Lara Llavat Garcia

CEREC

CEREC is een superieure digitale behandelervaring aan de stoel, zowel voor de tandarts als de patiënt. Bekijk onderstaande video om te zien hoe een CEREC kroon behandeling verloopt. Wil je meer informatie over CEREC?

Het waarschijnlijk grootste voordeel van CEREC kronen t.o.v. kronen die in een laboratorium gemaakt worden, is de snelheid waarmee de kroon in je mond geplaatst kan worden. De kroon wordt namelijk in een frees-apparaat gefabriceert in de tandartspraktijk terwijl je wacht. Daarnaast is de CEREC behandelmethode comfortabeler omdat er gescand wordt en geen afdruk in gips gemaakt wordt van je gebit. Ben je benieuwd of een CEREC kroon bij jou past?

Je accepteert momenteel geen marketing cookies, je dient deze te accepteren om deze video te kunnen bekijken.

Wijzig je cookie voorkeuren

Behandeling

De behandeling start met het slijpen van de tand of kies die behandeld moet worden in een vorm om de vervanging te kunnen maken. Dit gebeurt onder verdoving, zodat je hier geen pijn van ondervindt. Vervolgens spuit de tandarts een speciale substantie op de kies en omliggende kiezen. Dan scant de tandarts je mond voor een juiste registratie.

Op de computer verschijnt een 3D beeld van jouw gebitssituatie. De tandarts legt vervolgens uit hoe de nieuwe situatie eruit kan zien. Wanneer de vorm is bepaald, wordt deze aan het frees-apparaat doorgegeven. De tandarts zet een blokje tandkleurig keramiek (in overleg met jou bepaald in de gewenste en bij de rest van je gebit passende kleur) in het frees-apparaat en wordt de CEREC-kroon op maat geslepen. Jij wacht ondertussen ongeveer een half uurtje in onze wachtkamer voordat de CEREC-kroon klaar is en geplaatst kan worden. Check onderstaande video voor een visuele indruk van een CEREC behandeling en de apparatuur.
 

Tandarts Tiel Gianfranco Munoz Reinoso

Tandarts Gianfranco

Tandarts Lara

Tandarts Lara

Tandarts Monir

Tandarts Monir

Senior assistente Leonie

Tandarts Lorena

Veelgestelde vragen

De afkorting CEREC staat voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramic. Dit is een methode die ondersteunt in het vervaardigen van tandheelkundige gebitsrestauraties binnen de tandartspraktijk. CEREC is een computergestuurde behandelmethode, die het voor de tandarts mogelijk maakt om o.a. kronen in één zitting te maken. 

Een CEREC behandeling bij tandartspraktijk Prodentics bestaat uit één afspraak van ongeveer 2 uur. Dit is de totale tijd voor het slijpen van het element waar de kroon op wordt geplaatst, het scannen van het element, het ontwerpen van de CEREC kroon, het vervaardigen van de kroon in het frees-apparaat en het plaatsen en afwerken van de CEREC kroon in de mond. 

 

Maak een afspraak voor een intake >

CEREC kronen kun je verzorgen zoals je je eigen tanden en kiezen verzorgt. Er is geen speciale verzorging nodig voor CEREC kronen. 2 keer per dag poetsen met een goede tandenborstel en fluoridetandpasta helpt je om tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. Daarnaast raadt Prodentics je aan om naast het 2 keer poetsen per dag ook tussen je tanden en kiezen te reinigen door bijvoorbeeld te ragen, stokeren of flossen. De preventie-assistentes kunnen je aanvullend informeren hoe je je mond gezond houdt, kunnen je poetsinstructies geven en periodiek aanvullend je gebit professioneel reinigen. Zo houdt je je gebit en CEREC kronen optimaal verzorgd. 

De kosten voor een CEREC kroon behandeling inclusief techniek- en materiaalkosten liggen bij tandartspraktijk Prodentics tussen de € 650 en € 750. Dit zijn de kosten voor het plaatsen van één kroon op een natuurlijk element. Wanneer een kroon geplaatst wordt op een implantaat dien je rekening te houden met hogere kosten i.v.m. de implantaatbehandeling. De genoemde bedragen zijn o.a. inclusief het maken en beoordelen van een kleine röntgenfoto en het toedienen van verdoving. 

Of een kroon volledig vergoed wordt, is afhankelijk van of je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesluiten en welk pakket je gekozen hebt bij welke zorgverzekeraar. Bij tandartspraktijk Prodentics hebben we een systeem genaamd Zorgsom waarmee we kunnen inzien wat in jouw geval van toepassing is. 

 

Neem contact met ons op >

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen of mondhygiënisten van Prodentics? Wij helpen je graag!