Hoofdinhoud

Facings kunnen een oplossing zijn om je gebit te verfraaien. De stand, vorm en kleur van uw tanden worden met facings eenvoudig aangepast. Hierdoor krijgt jouw gebit een mooiere uitstraling en zien je beschadigde tanden er weer uit als nieuw. Met facings kunnen afgebroken tanden en kiezen immers eenvoudig gerepareerd worden. Facings kunnen bovendien gebruikt worden om spleetjes op te vullen, de stand van de tanden aan te passen en het gebit witter te maken. Zo kan in samenspraak met de tandarts de gewenste kleur en vorm van det anden bepaalt worden.

"Met Facings kunnen we de stand, vorm en kleur van je tanden naar wens aanpassen"
Tandarts Monir

Behandeling facings

 

De eerste stap van de behandeling is een intake (consult). Tijdens deze intake bespreekt u uw wensen, zoals bijvoorbeeld de kleur, vorm en het aantal facings. Ook vindt er een mondonderzoek plaats. Daaropvolgend ontvangt u een persoonlijk behandelplan, inclusief begroting. Voor het plaatsen van porseleinen facings maakt u na de intake twee afspraken. Voor composieten facings plant u na de inatke één afspraak in.  

 

Porseleinen facings 
Tijdens de eerste afspraak voor porseleinen facings maken we een afdruk van uw gebit en bepaalt u samen met de tandarts de gewenste kleur voor de facings. De tandtechnicus maakt aan de hand van de gebitsafdruk facings op maat. Bij de tweede afspraak voorzien we de betreffende tanden waarop de facings geplaatst worden van een hechtlaag en plaatsen we de facings op deze hechtlaag.
 

Composieten facings
Composieten facings kunnen we in één afspraak plaatsen. U kiest in samenspraak met de tandarts de gewenste kleur voor de facings. Vervolgens behandelt de tandarts uw tanden met hechtmateriaal, waarna we de facings op uw tanden plaatsen. Na de plaatsing worden de facings met een speciale lamp uitgehard. De tandarts slijpt de facings in de gewenste vorm en polijst uw tanden.

Veelgestelde vragen

Facings worden gemaakt van composiet of porselein. Porseleinen facings zijn kwalitatief beter (duurzamer) dan composiet facings. Porseleinen facings verkleuren niet terwijl dit bij composiet facings wel kan gebeuren. Bij Porseleinen facings zijn meer kleurschakeringen mogelijk. Composiet facings zijn goedkoper dan porseleinen facings. 

Nee in sommige gevallen zijn facings niet mogelijk. Voordat facings geplaatst kunnen worden moet er soms tandweefsel geslepen worden om ruimte te maken in uw gebit. Bij tanden of kiezen die veel beschadigingen hebben of die grote vullingen hebben waardoor er weinig van uw eigen tand of kies over is, is het niet altijd mogelijk om facings te plaatsen. In dat geval bieden kronen een oplossing.

Gemiddeld kunt u zo’n vijftien tot twintig jaar vooruit met porseleinen facings. Er zijn echter ook mensen die meer dan vijfentwintig jaar met porseleinen facings doen. Composiet facings gaan gemiddeld zo’n vijf jaar mee. Hoe lang de levensduur van uw facings zal zijn, is bijvoorbeeld afhankelijk van uw eet- en drinkpatroon en uw mondhygiëne. 

Facings voelen hetzelfde aan als uw natuurlijke tanden. Het kan echter wel zijn dat u een paar dagen de tijd nodig heeft om er aan te wennen. Vooral wanneer de vorm van uw tanden veranderd is, vervormen bepaalde klanken en kunt u de eerste dagen wat last hebben met articuleren. U kunt alles blijven eten, maar pas wel op met harde voedingsmiddelen. We raden het af om bijvoorbeeld plakband of nagels af te bijten. Facings hebben geen speciaal onderhoud nodig ten opzichte van uw natuurlijke tanden. Tweemaal per dag poetsen en flossdraad, ragers of tandenstokers gebruiken is voldoende.

De tarieven van facings zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De tarieven vallen in de V-codes en R-codes. De kosten voor het plaatsen van facings zijn afhankelijk van het materiaal waarvan de facings zijn gemaakt en het aantal facings dat de tandarts plaatst. Een porseleinen facings kost ongeveer € 650 per tand of kies terwijl een facing van composiet € 100 tot €170 per tand of kies kost. Voor meer informatie over de exacte kosten in uw geval, kunt u een afspraak inplannen met een van de tandartsen van Prodentics. 

Facings worden niet door een basiszorgverzekering vergoed. Met een aanvullende tandartsverzekering worden de kosten van facings soms voor een bepaald bedrag of voor een bepaald percentage vergoed én wellicht onder bepaalde voorwaarden. Informeer bij uw zorgverzekering of u in aanmerking komt voor een vergoeding. 

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen of mondhygiënisten van Prodentics? Wij helpen je graag!