Hoofdinhoud
Een immediaat prothese is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van de resterende tanden en kiezen van de boven- en/of onderkaak, geplaatst wordt. Wanneer het enigszins mogelijk is (het gebit niet te ongezond is) wordt ervoor gekozen om de extracties in twee fasen uit te voeren (tijdens de eerste afspraak alleen de achterste kiezen en +- 3 maanden later de rest van de kiezen en de tanden). Na 3 maanden volgt dan de immediaat prothese. Het verschil met de noodprothese zit ‘m in dat je 3 maanden zonder achterste kiezen loopt i.p.v. direct zonder al je tanden en kiezen en met noodprothese.
Behandelkamer en hal tandartspraktijk Prodentics in Tiel

Immediaat prothese

De periode waarin je dit tijdelijke kunstgebit (immediaat prothese) draagt, duurt meestal 6 tot 12 maanden en is nodig voor het kaakbot om te herstellen van trekken van het restant van de tanden en kiezen. Omdat het kaakbot en tandvlees met name slinkt in de fase na de eerste extracties, zit een immediaat prothese vaak wat beter dan een noodprothese (heel soms zelfs zo goed dat een het maken van een volledig kunstgebit niet nodig is). Vaak echter zal ook de immediaat prothese door het slinken van de kaak gedurende de draagperiode losser gaan zitten omdat het aan zuigkracht verliest. Dit kan de klinisch prothese technicus van Prodentics oplossen door de immediaat prothese op te vullen (rebasen) of te voorzien van sof tissue conditioning.  Zo is de aansluiting van immediaat prothese op je kaak weer optimaal en behoudt het tijdelijke kunstgebit zijn zuigkracht. Meestal wordt er na 1/2 maanden en na 3/4 maanden soft tissue conditioning uitgevoerd en na 6 maanden rebasen. Wil je meer informatie over de immediaat prothese? Check de veelgestelde vragen onderaan de pagina kunstgebit. Denk je dat een immediaat prothese past bij jouw gebitssutatie?

 

Plan een intake in >

Klinisch Prothese Technicus Andres

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen van Prodentics? Wij helpen je graag!