Hoofdinhoud

Het melkgebit heeft veel invloed op de ontwikkeling van het blijvend gebit. Daarom is het belangrijk om kinderen vroeg aan te leren hoe ze hun gebit moeten verzorgen. Wij adviseren je om je kind vanaf 2 jaar (zo vroeg mogelijk) mee te nemen naar de tandarts. We behandelen dan uiteraard niet, maar laten je kind zo alvast op een leuke manier wennen aan het tandartsbezoek. De tandarts wordt overigens volledig vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Je betaalt als ouder dus niks zelf voor zaken zoals periodieke controle, gebitsreiniging, preventieve voorlichting of vullingen.

 

Kinderen die voor het eerst naar de tandarts gaan

Een kind dat nog nooit naar de tandarts is geweest, weet niet wat het kan verwachten. Prodentics raad je aan om als je vragen krijgt van je kind of iets wilt vertellen, alleen uit te leggen wat er allemaal te zien is, dat je kind op een coole stoel mag zitten en dat de tandarts even in de mond gaat kijken en daar met het kind en papa of mama over gaat kletsen. Prikkel de nieuwsgierigheid. Zeg in elk geval nooit tegen je kind dat het ‘niet eng’ is of dat het kind ‘niet bang’ hoeft te zijn. Wij zorgen ervoor dat je kind een zo leuk mogelijke ervaring heeft.


Periodieke tandartscontrole bij kinderen

Kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Dit komt doordat het glazuur van de tanden en kiezen van een kind tijdens de doorbraak nog niet volledig is uitgehard. Hoe vaak controle en professionele reiniging van het melkgebit nodig is, ligt aan de gezondheid van het gebit van je kind. De tandarts van Prodentics zal je adviseren wat verstandig is. Meestal wordt 2 x per jaar geadviseerd. Dit aantal tandartscontroles per jaar is vrijwel altijd het minimum wat nodig is om het gezegde ‘jong geleerd, is oud gedaan’ te realiseren qua goede mondverzorging.


Kinderen en tandenpoetsen

Het is belangrijk om vanaf het begin van het doorbreken van de tandjes iedere dag éénmaal te poetsen met fluoridetandpasta. Vanaf de leeftijd van 2 jaar adviseren we tweemaal daags te poetsen met een hoeveelheid fluoridetandpasta ter grootte van een erwt. Zet de tandenborstel recht op de tanden en poets zachtjes heen en weer. Begin bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Doe dit voor de binnenkant, de buitenkant en bovenop.


Mondzorg voor kinderen wordt vergoed door de zorgverzekaar

De basisverzekering vergoedt momenteel alle tandheelkundige controles en heel veel verrichtingen bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Alleen kronen, bruggen en orthodontie worden niet vergoed. Veel voorkomende verrichtingen zoals preventieve mondzorg, maken en/of beoordelen foto’s, verdoving en vullingen worden dus voor kinderen volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
 

Kinderen met een lach ophalen uit de wachtkamer

Een tekening voor de tandarts

Kind wijst eigen tanden aan

Tanden tellen

Kind lacht om spiegeltje tandarts

Lachen met het spiegeltje

Veelgestelde vragen

Zet de tandenborstel recht op de tanden en poets zachtjes heen en weer. Begin bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Doe dit voor de binnenkant, de buitenkant en bovenop.

Met sealen kan de tandarts (diepe) groefjes en putjes in tanden en kiezen afdichten of verzegelen. Dit beschermt de tanden en kiezen tegen gaatjes. De behandeling is pijnloos

De blijvende tand of kies lost als het ware de wortels van de melktand of melkkies op. Deze valt dan uit en maakt plaats voor de blijvende tand of kies.

Duimen kan ervoor zorgen dat tanden scheef gaan staan. Het is van belang dat kinderen ruim voor het wisselen (vanaf 4 jaar) stoppen met duimen.

De basisverzekering vergoedt momenteel alle tandheelkundige controles en heel veel verrichtingen bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Alleen kronen, bruggen en orthodontie worden niet vergoed. Veel voorkomende verrichtingen zoals preventieve mondzorg, maken en/of beoordelen foto’s, verdoving en vullingen worden dus voor kinderen volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen of mondhygiënisten van Prodentics? Wij helpen je graag!