Hoofdinhoud

Wanneer heb je een kunstgebit nodig?

Welk soort kunstgebit (prothese) de beste oplossing is hangt o.a. af van of er een deel van de tanden en/of kiezen vervangen dient te worden of dat alle tanden en kiezen (in de boven- en/of onderkaak) vervangen dienen te worden. Een partiële prothese (plaatje of frame) is een kunstgebit waarmee een deel van de tanden en/of kiezen vervangen worden. Een noodprothese en een immediaatprothese zijn twee soorten tijdelijke kunstgebitten waarmee alle (resterende) tanden en kiezen van het volledige gebit (of de bovenkaak of de onderkaak) worden vervangen. Dit is een kunstgebit dat je draagt in de eerste fase na extractie van de eigen resterende tanden en kiezen. Meestal volgt 6 tot 12 maanden nadat je gestart bent met het dragen van de noodprothese of immediaatprothese, een volledig kunstgebit (of een klikgebit). Zo'n soort kunstgebit (prothese) is vrijwel altijd nodig omdat het tijdelijke kunstgebit niet voldoende duurzaam passend te maken is in de eerste fase na extractie. In deze fase zal door het slinken van de kaak het tijdelijke kunstgebit gedurende de draagperiode steeds losser gaan zitten omdat het aan zuigkracht verliest. Hoewel onze Klinisch Prothese Technicus (Andres) hier wat aan kan aanpassen door middel van soft tissue conditioning en/of rebasen, is het maken van een volledig kunstgebit vrijwel altijd nodig.

Stroomdiagram Kunstgebit Tandartspraktijk Prodentics Tiel

Stap 1A Immediaat prothese

Een immediaat prothese is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van de resterende tanden en kiezen van de boven- en/of onderkaak, geplaatst wordt. Wanneer het enigszins mogelijk is (het gebit niet te ongezond is) wordt ervoor gekozen om de extracties in twee fasen uit te voeren (tijdens de eerste afspraak alleen de achterste kiezen en +- 3 maanden later de rest van de kiezen en de tanden). Na 3 maanden volgt dan de immediaat prothese. Het verschil met de noodprothese zit ‘m dus in dat je 3 maanden zonder achterste kiezen loopt i.p.v. direct zonder al je tanden en kiezen en met noodprothese. De periode waarin je dit tijdelijke kunstgebit (immediaat prothese) draagt, duurt meestal 6 maanden en is nodig voor het kaakbot om te herstellen van trekken van het restant van de tanden en kiezen. Omdat het kaakbot en tandvlees met name slinkt in de fase na de eerste extracties, zit een immediaat prothese vaak wat beter dan een noodprothese (heel soms zelfs zo goed dat een het maken van een volledig kunstgebit niet nodig is). Vaak echter zal ook de immediaat prothese door het slinken van de kaak gedurende de draagperiode losser gaan zitten omdat het aan zuigkracht verliest. Dit kan de klinisch prothese technicus van Prodentics oplossen door de immediaat prothese op te vullen (rebasen) of te voorzien van soft tissue conditioning.  Zo is de aansluiting van immediaat prothese op je kaak weer optimaal en behoudt het tijdelijke kunstgebit zijn zuigkracht. Wil je meer informatie over de immediaat prothese? Check de veelgestelde vragen. Wil je een immediaat prothese?

 

Plan een consult in >

Klinisch Prothese Technicus Andres

Stap 1B Noodprothese

Wanneer het in éen keer trekken van alle tanden en kiezen noodzakelijk is vanwege de slechte mondgezonheid, is een noodprothese de eerste stap naar een volledig kunstgebit*. De noodprothese is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van alle (in de mond nog aanwezige) tanden en kiezen geplaatst wordt. De noodprothese voorkomt dat je (zoals dit vroeger ging) een tijd lang tandeloos door het leven gaat. De periode dat je dit tijdelijke kunstgebit draagt, duurt 6 tot 12 maanden en is nodig voor het kaakbot om te herstellen van het trekken van de tanden en kiezen. Omdat het kaakbot en tandvlees in deze fase slinkt (resorptie), wordt er gewacht met het maken van afdrukken voor een volledige prothese tot de kaak volledig hersteld is. De noodprothese zal door het slinken van de kaak gedurende de draagperiode steeds losser gaan zitten omdat het aan zuigkracht verliest. Dit kan de klinisch prothese technicus van Prodentics oplossen door soft tissue conditioning uit te voeren. Zo is de aansluiting van de noodprothese op je kaak weer comfortabeler en behoudt het tijdelijke kunstgebit zijn zuigkracht. Wil je meer informatie over de noodprothese? Check de veelgestelde vragen. Vermoed je dat een noodprothese bij jouw mondgezondheid past?

 

Plan een consult in >
 
*wanneer het enigszins mogelijk is (het gebit niet te ongezond is) wordt ervoor gekozen om de extracties in twee fasen uit te voeren (tijdens de eerste afspraak alleen de achterste kiezen en +- 3 maanden later de rest van de kiezen en de tanden). Na 3 maanden volgt dan een andere vorm van een tijdelijk kunstgebit namelijk de immediaat prothese.

Stap 2 Volledige prothese

Wanneer kan een (nieuwe) volledige prothese voor jou nodig of wenselijk zijn? Dit ligt er allereerst aan of je op dit moment een tijdelijk kunstgebit (noodprothese of immediaatprothese) draagt of dat je al een volledige prothese hebt en deze voor jouw gevoel of het gevoel van de tandarts/klinisch prothese technicus aan vervanging toe is. Wanneer je kaak zo ver geslonken is dat deze helemaal vlak is en je kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijft zitten, is een (nieuwe) volledige prothese mogelijk niet de beste oplossing. Een klikgebit kan dan uitkomst bieden. 

 

Ik heb nog geen volledige prothese
Wanneer de kaak volledig hersteld is van het trekken van de tanden en kiezen (meestal na +- 6 tot 12 maanden waarin je een noodprothese of immediaat prothese hebt gedragen) kan er gestart worden met de behandeling voor een volledige prothese. Er wordt dan eerst een gedetailleerde afdruk (precisie afdruk) gemaakt. Vervolgens wordt de beet bepaald en worden de kleur van de tanden en kiezen in overleg gekozen. Het kunstgebit wordt vervolgens op maat voor jou vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium en zodra het gereed is geplaatst in je mond. 
 
Ik heb al een volledige prothese
Eens per 5 jaar kom je vanuit de basisverzekering in aanmerking voor een nieuw volledig kunstgebit. Wanneer in overleg met je tandarts of klinisch prothese technicus blijkt dat je huidige volledige prothese aan vervanging toe is en de termijn van 5 jaar nadat je je huidige volledige prothese hebt gekregen nog niet verstreken is, vraag dan toestemming aan je zorgverzekeraar. Bij Prodentics raden we je aan om minimaal 1x per jaar je volledige kunstgebit te laten controleren. De klinisch prothese technicus kan zo tijdig je kunstgebit rebasen of repareren als dit nodig is waardoor je het comfortabeler draagt en eerder succesvol 5 jaar je kunstgebit kunt dragen voordat een nieuwe vergoed wordt. 

Stap 3 Klikgebit 

Een klikgebit is een (prothese) kunstgebit dat is vastgeklikt op implantaten (kunstwortels). Een klikgebit wordt ook wel een klikprothese genoemd en dient ter vervanging van je eigen tanden en kiezen. Een klikgebit kan een oplossing zijn als je kaak zo ver geslonken is dat deze helemaal vlak is en je kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijft zitten. Een klikgebit zit stevig, waardoor je veel fijner kunt eten, lachen en praten. Je kunt het klikgebit zelf uitnemen en weer vastklikken.

 

Meer informatie over een klikgebit > 

Stap 4A en 4B Partiële protheses

Een partiële prothese (plaatje of frame) is een kunstgebit waarmee een deel van de tanden en/of kiezen vervangen worden. Een kwalitatief vaak betere oplossing om een of een paar tanden en/of kiezen te vervangen zijn een brug en een implantaat met een kroon. Een frameprothese (van metaal) dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Het is een 'gedeeltelijk kunstgebit' dat uw eigen gebit aanvult en hierbij de elementen die u nog heeft op de juiste wijze gebruikt. In het metalen frame is kunsthars bevestigd in de kleur van tandvlees waarin nieuwe tanden en/of kiezen zijn bevestigd. Een frame is een duurzamere oplossing dan een plaatje (plaatprothese). Een plaatprothese (van kunststof) dient eveneens ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Het is een 'gedeeltelijk kunstgebit' dat uw eigen gebit aanvult. Een plaatje is minder sterk dan een frame. Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese. Wil jij een partiële prothese?

 

Maak een afspraak >

Stap 5A en 5B Brug en Kronen op implantaten

CEREC kronen zijn kunstkiezen- of tanden van keramiek die over je eigen kiezen of tanden worden gezet binnen één behandeling van ongeveer 2 uur bij tandartspraktijk Prodentics in Tiel. Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Een brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen of implantaten. Met een burg kun je een deel van de verloren gegange tanden of kiezen (elementen) vervangen. Een kroon op implantaat vervangt een verloren gegaan element. Een kroon of brug herstelt de functie van de (verloren gegane) tand of kies, helpt verdere problemen te voorkomen en heeft ook esthetisch een gunstig effect.

 

Meer informatie over CEREC brug en kronen >

Veelgestelde vragen

Omdat het vanwege het slinken van de kaak en het tandvlees direct na het trekken van je tanden en kiezen nog niet mogelijk is om een definitieve volledige prothese te plaatsen. Een kunstgebit dat we maken is in deze fase dus altijd tijdelijk. We kunnen immers geen blijvend kunstgebit maken dat zich aanpast aan een niet te voorspellen verandering van de kaak. Wanneer het herstel van de kaak voltooid is (na 6 tot 12 maanden) kunnen we een beter passend en minder tijdelijke prothese maken. De kaak verandert immers in een veel lager tempo ook nog na deze eerste periode na het trekken van tanden en kiezen. Om die reden controleren we graag jaarlijks een volledige prothese en maken waar nodig aanpassingen zodat je dit kunstgebit comfortabel kunt blijven dragen. Hou er echter rekening mee dat je een volledige prothese van de zorgverzekeraar na 5 jaar mag vervangen voor een nieuw volledig kunstgebit. 

Wanneer een tijdelijk kunstgebit bij het plaatsen al niet goed zit, worden er direct aanpassingen gedaan om te zorgen dat het goed zit. Wanneer je de immediaat prothese enige tijd draagt en deze niet goed zit, ligt dit veel vaker aan veranderingen van je lichaam dan aan dat het kunstgebit niet goed gemaakt is. Als je klachten hebt (en ook wanneer je deze niet hebt maar een periodieke controle aanbevolen is) kom dan langs in de praktijk zodat we aanpassingen kunnen maken aan je kunstgebit zodat het weer beter zit. 

Als je immediaat prothese of noodprothese steeds (iets) losser gaat zitten, is dit een signaal dat opvullen (rebasen) of soft tissue conditioning wenselijk kan zijn om je immediaat prothese weer goed te laten zitten. Bij Prodentics maken we standaard 3 en 6 maanden na plaatsing van je immediaat prothese een controle afspraak. Tijdens deze afspraak stelt de klinisch prothese technicus je enkele vragen en kan hij beoordelen of rebasen nodig en mogelijk is. In de praktijk merken we bij Prodentics vaak dat mensen erg blij zijn na het rebasen omdat het dragen van hun immediaat prothese veel comfortabeler is (ook al hadden sommigen voorafgaand niet echt klachten). 

Zonder de wortels van de tanden en kiezen wordt het tandvlees niet gestimuleerd. Het wordt van binnenuit niet meer ondersteund door de wortels en trekt zich als het ware meer terug. 

Het opvullen (rebasen) en soft tissue conditioning van een immediaat prothese of noodprothese wordt meestal 2 x vergoed tijdens de periode waarin je het tijdelijke kunstgebit draagt.

Wanneer je een kunstgebit om implantaten vergoed wilt krijgen van de zorgverzekeraar dient hiervoor ‘een plausibele reden’ te zijn. De meest voorkomende reden is dat je kaak zo ver geslonken is dat deze helemaal vlak is en het volledige kunstgebit moeilijk op zijn plaats blijft zitten. Dit kun je pas constateren als je al de fase hebt doorlopen waarin je een immediaatprothse of volledige prothese gedragen hebt.

Beiden zijn tijdelijke kunstgebitten. Wanneer het enigszins mogelijk is (het gebit niet te ongezond is) wordt ervoor gekozen om de extracties in twee fasen uit te voeren (tijdens de eerste afspraak alleen de achterste kiezen en +- 3 maanden later de rest van de kiezen en de tanden) en na 3 maanden volgt dan een immediaat prothese. Bij een noodprothese worden direct alle resterende tanden en kiezen getrokken en direct een tijdelijke kunstgebit geplaatst (noodprothese). Een immediaatprothese wordt meestal als een comfortabelere behandeling ervaren dan een noodprothese.

Plaatje

Een plaatje is een partiële prothese ofwel een gedeeltelijk kunstgebit. Een plaatje is gemaakt van kunststof en dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen.


Frame

Een frameprothese (van metaal) dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Het is een 'gedeeltelijk kunstgebit' dat uw eigen gebit aanvult en hierbij de elementen die u nog heeft op de juiste wijze gebruikt.


Noodgebit

Wanneer het in éen keer trekken van alle tanden en kiezen noodzakelijk is vanwege de slechte mondgezonheid, is een noodgebit (noodprothese) de eerste stap naar een volledig kunstgebit*. Het noodgebit is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van alle (in de mond nog aanwezige) tanden en kiezen geplaatst wordt. De noodprothese voorkomt dat je (zoals dit vroeger ging) een tijd lang tandeloos door het leven gaat.


Immediaatgebit

Een immediaat prothese is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van de resterende tanden en kiezen van de boven- en/of onderkaak, geplaatst wordt. Wanneer het enigszins mogelijk is (het gebit niet te ongezond is) wordt ervoor gekozen om de extracties in twee fasen uit te voeren (tijdens de eerste afspraak alleen de achterste kiezen en +- 3 maanden later de rest van de kiezen en de tanden). Na 3 maanden volgt dan de immediaat prothese. Het verschil met de noodprothese zit ‘m in dat je 3 maanden zonder achterste kiezen loopt i.p.v. direct zonder al je tanden en kiezen en met noodprothese.


Volledig kunstgebit

Een volledig kunstgebit (of volledige prothese) is een hulpmiddel in het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een volledig kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. De kaak is dan in principe helemaal tandeloos (edentaat). Vaak volgt een kunstgebit op een noodgebit of immediaatgebit.


Klikgebit

Een klikgebit is een (prothese) kunstgebit dat is vastgeklikt op implantaten (kunstwortels). Een klikgebit wordt ook wel een klikprothese genoemd en dient ter vervanging van uw eigen tanden en kiezen. Een klikgebit kan een oplossing zijn als uw kunstgebit los zit.

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen of mondhygiënisten van Prodentics? Wij helpen je graag!