Hoofdinhoud

Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Wat je eet en drinkt en hoe vaak je dit op een dag doet, speelt bij het ontstaan van gaatjes een rol. Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren (herstellen) met een vulling.

 

Maak een afspraak >

Tandarts Lara

Tandarts Lara

Tandarts Monir

Tandarts Monir

Tandarts Gianfranco

Tandarts Gianfranco

Behandeling

We starten de behandeling bij tandartspraktijk Prodentics in Tiel door eerst lokale verdoving toe te dienen zodat de behandeling comfortabeler aanvoelt. Daarna boort de tandarts het tandbederf (het aangetaste deel van de tand of kies) of de oude vulling weg. Vervolgens controleert de tandarts met cariësdetector of er nergens cariës is blijven zitten. Soms wordt er een onderlaag aangebracht ter bescherming van de zenuw. Om de vulling aan de tand of kies te laten hechten, moet het tandoppervlak droog zijn. Voor dit ‘droogleggen’ gebruikt Prodentics een afzuiger en wattenrollen of rubber lapje.

 

Om het composiet goed te laten hechten, behandelen we de tand of kies eerst met een zuur en brengen we een hechtlaag (bonding) aan. Vervolgens brengen we composiet aan en harden we dit uit door belichting. Tot slot werken we het oppervlak van de vulling netjes af, zodat jouw kies weer vertrouwd aanvoelt. Check voor een visuele uitleg van de behandeling onderstaande KNMT video. 

Je accepteert momenteel geen marketing cookies, je dient deze te accepteren om deze video te kunnen bekijken.

Wijzig je cookie voorkeuren

Veelgestelde vragen

Als je tand of kies te zwak is voor een vulling kan een kroon een oplossing zijn. Een kroon kan ook geplaatst worden op een implantaat. Een vulling kan alleen in een eigen tand of kies die niet teveel beschadigd is. Een kroon is over het algemeen een duurzamere oplossing en het tarief is hoger dan voor een vulling. Wil je weten of een vulling of kroon in jouw geval de beste optie is? Maak een afspraak bij tandartspraktijk Prodentics in Tiel.

 

Maak een afspraak >

Poets twee keer per dag je tanden met fluoridetandpasta en gebruik een sonische (elektrische) tandenborstel. Gebruik daarnaast ragers, tandenstokers of eventueel flosdraad voor een goede mondverzorging. Beperk het aantal zoetmomenten tot zeven keer per dag. Én kom 2x per jaar op controle bij tandartspraktijk Prodentics in Tiel.

Omdat dit de sterkste soort witte vulling is die bestaat. Tandartspraktijk Prodentics in Tiel kiest om deze reden altijd (tenzij jij echt een ander soort vulling wenst) voor composiet. 

De tandartsen van Prodentics in Tiel voeren de behandeling van een vulling uit. Sommige tandartsen doen dit in samenwerking met de preventie-assistente. De tandarts boort altijd zelf. De preventie-assistente verdoofd bijvoorbeeld, brengt het composiet aan en werkt de vulling af. De tandarts doet altijd de eindcontrole. 

Na het vullen kun je pijnklachten ervaren. Meestal als gevolg van krimpspanning. Dit kan één tot meerdere weken duren. Het boren in een tand of kies maakt in feite een wond die enige tijd nodig heeft om te genezen. Soms kunnen gevulde tanden en kiezen een aantal maanden gevoelig zijn bij warm of koud eten of drinken en bij het bijten op harde dingen. Ervaar je langere tijd kloppende pijn? 

 

Neem contact met ons op >

Een vulling wordt bij tandartspraktijk Prodentics in Tiel tijdens de behandeling gelijk verhard met een speciale blauwe lamp. Dat betekent dat de vulling na de behandeling sterk is en je daarom direct weer mag eten en drinken. Houd hierbij wel rekening met de verdoving. Tot de verdoving is uitgewerkt, kun je beter geen warm voedsel eten of drinken. Je kunt dan immers niet goed voelen hoe warm het eten of drinken is en zo je mond/tong 'verbranden'. 

De kosten van een vulling zijn afhankelijk van de grootte van de vulling, het materiaal dat gebruikt wordt en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. De tandartsen van Prodentics in Tiel maken graag een begroting voor je. 

 

Plan een consult in >

Een vulling wordt tot 18 jaar volledig vergoed. Of een vulling volledig vergoed wordt als je 18 jaar of ouder bent, is afhankelijk van of je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten en welk pakket je gekozen hebt bij welke zorgverzekeraar. Bij tandartspraktijk Prodentics in Tiel hebben we een systeem genaamd Zorgsom waarmee we kunnen inzien wat in jouw geval van toepassing is. 

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen of mondhygiënisten van Prodentics? Wij helpen je graag!