Hoofdinhoud
Wanneer het in éen keer trekken van alle tanden en kiezen noodzakelijk is vanwege de slechte mondgezonheid, is een noodgebit (noodprothese) de eerste stap naar een volledig kunstgebit*. Het noodgebit is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van alle (in de mond nog aanwezige) tanden en kiezen geplaatst wordt. De noodprothese voorkomt dat je (zoals dit vroeger ging) een tijd lang tandeloos door het leven gaat.

De periode dat je een noodgebit draagt is meestal 6 tot 12 maanden en is nodig voor het kaakbot om te herstellen van het trekken van de tanden en kiezen. Omdat het kaakbot en tandvlees in deze fase slinkt (resorptie), wordt er gewacht met het maken van afdrukken voor een volledige prothese tot de kaak volledig hersteld is. De noodprothese zal door het slinken van de kaak gedurende de draagperiode steeds losser gaan zitten omdat het aan zuigkracht verliest. Dit kan de klinisch prothese technicus van Prodentics oplossen door soft tissue conditioning uit te voeren. Zo is de aansluiting van het noodgebit op je kaak weer comfortabeler en behoudt het tijdelijke kunstgebit zijn zuigkracht.

 

Wil je meer informatie over de noodprothese? Check de veelgestelde vragen. Vermoed je dat een noodprothese bij jouw mondgezondheid past?

 

Maak een afspraak >

 

*wanneer het enigszins mogelijk is (het gebit niet te ongezond is) wordt ervoor gekozen om de extracties in twee fasen uit te voeren (tijdens de eerste afspraak alleen de achterste kiezen en +- 3 maanden later de rest van de kiezen en de tanden). Na 3 maanden volgt dan een andere vorm van een tijdelijk kunstgebit namelijk de immediaat prothese.

Klinisch Prothese Technicus Andres

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen van Prodentics? Wij helpen je graag!