HoofdinhoudKunstgebit

Een kunstgebit (uitneembare gebitsprothese) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden en kiezen. Wanneer je welk soort kunstgebit (prothese) nodig hebt, is o.a. afhankelijk van je mondgezondheid, of je al een bepaald soort kunstgebit hebt en hoe dit kunstgebit zit. Bij Prodentics leggen we je stapsgewijs uit welk kunstgebit het best passend is op welk moment in de tijd en voor welke mate van vervanging van de eigen tanden en kiezen.


Plaatje

Een plaatje is een partiële prothese ofwel een gedeeltelijk kunstgebit. Een plaatje is gemaakt van kunststof en dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen.


Frame

Een frameprothese (van metaal) dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Het is een 'gedeeltelijk kunstgebit' dat uw eigen gebit aanvult en hierbij de elementen die u nog heeft op de juiste wijze gebruikt.


Noodgebit

Wanneer het in éen keer trekken van alle tanden en kiezen noodzakelijk is vanwege de slechte mondgezonheid, is een noodgebit (noodprothese) de eerste stap naar een volledig kunstgebit*. Het noodgebit is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van alle (in de mond nog aanwezige) tanden en kiezen geplaatst wordt. De noodprothese voorkomt dat je (zoals dit vroeger ging) een tijd lang tandeloos door het leven gaat.


Immediaatgebit

Een immediaat prothese is een tijdelijk kunstgebit dat direct na het trekken van de resterende tanden en kiezen van de boven- en/of onderkaak, geplaatst wordt. Wanneer het enigszins mogelijk is (het gebit niet te ongezond is) wordt ervoor gekozen om de extracties in twee fasen uit te voeren (tijdens de eerste afspraak alleen de achterste kiezen en +- 3 maanden later de rest van de kiezen en de tanden). Na 3 maanden volgt dan de immediaat prothese. Het verschil met de noodprothese zit ‘m in dat je 3 maanden zonder achterste kiezen loopt i.p.v. direct zonder al je tanden en kiezen en met noodprothese.


Volledig kunstgebit

Een volledig kunstgebit (of volledige prothese) is een hulpmiddel in het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een volledig kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. De kaak is dan in principe helemaal tandeloos (edentaat). Vaak volgt een kunstgebit op een noodgebit of immediaatgebit.


Klikgebit

Een klikgebit is een (prothese) kunstgebit dat is vastgeklikt op implantaten (kunstwortels). Een klikgebit wordt ook wel een klikprothese genoemd en dient ter vervanging van uw eigen tanden en kiezen. Een klikgebit kan een oplossing zijn als uw kunstgebit los zit.Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen of mondhygiënisten van Prodentics? Wij helpen je graag!