Hoofdinhoud
"Een klikgebit zit stevig, waardoor je veel fijner kunt eten, lachen en praten"
Klinisch Prothese Technicus Andres

Behandeling

De behandeling van een klikgebit wordt bij tandartspraktijk Prodentics uitgevoerd door tandarts-implantoloog Gianfranco in samenwerking met klinisch prothese technicus Andres. De behandeling start met een initieel onderzoek implantologie (intake) om te bestuderen of een kunstgebit op implantaten bij jouw gebitssituatie zou kunnen passen. Bekijk de informatie over de behandeling van implantaten hier voor meer informatie over dit deel van de behandeling dat ook plaatsvindt bij een klikgebit. 

 

Trekken van tanden en kiezen

Wanneer je nog geen kunstgebit hebt en dus (deels) eigen tanden, start de behandeling van een klikgebit (na de intake) met het trekken van tanden en kiezen. Hierna duurt het een aantal maanden voordat de kaak genezen is en zijn definitieve vorm heeft. Pas hierna kan het kunstgebit dat op de implantaten komt (het klikgebit) op maat gemaakt worden. In deze wachtperiode kun je gebruik maken van een tijdelijke immediaatprothese waardoor je kunt blijven eten.

 

Klikgebit passend maken

Wanneer de kaak zijn definitieve vorm heeft, worden er gebitsafdrukken gemaakt van de boven- en onderkaak. In overleg met je bepalen we de vorm en kleur van de tanden en kiezen. Daarna pas je een in was opgesteld kunstgebit. We kunnen vervolgens nog aanpassingen doen indien het kunstgebit nog niet optimaal past en/of comfortabel aanvoelt. Wanneer het kunstgebit voldoende passend is gemaakt, wordt het in zijn definitieve vorm geklikt op de implantaten.

 

Nazorg

We adviseren je jaarlijks je klikgebit en tandvlees te laten controleren. Maak daarnaast altijd een afspraak als de prothese los zit, er voedsel onder blijft zitten, er sprake is van breuk of slijtage, of wanneer je mondhoeken vaak kapot zijn.

Veelgestelde vragen

Reinig het klikgebit elke dag met speciale reinigingsmiddelen (geen tandpasta) en een (prothese)borstel. Spoel de prothese af voordat je hem terug in de mond plaatst. Poets je kaak en tong met een tandenborstel. Maak je klikgebit schoon in een bakje water of boven een wasbak gevuld met water. Mocht je je klikgebit laten vallen; de kans is klein dat de prothese wordt beschadigd. Bewaar het klikgebit tot slot als je deze niet draagt, vochtig in het bewaarbakje.

Dit is o.a. afhankelijk van of er tanden en kiezen getrokken moet worden en je kaak hiervan moet herstellen totdat het zijn definitieve (nieuwe) vorm heeft aangenomen én hoe lang de inhelingsperiode van de implantaten duurt. Pas na deze fase (meestal duurt het 2-3  maanden in de onderkaak en 4 tot 6 maanden in de bovenkaak) kunnen er afdrukken van je onder- en bovenkaak gemaakt worden en kan het klikgebit op maat gemaakt worden. Informeer tijdens een intake bij Prodentics bij tandarts-implantoloog Gianfranco en/of klinisch prothese technicus Andres wat je kan verwachten.

De kosten van een klikgebit zijn afhankelijk van het aantal implantaten dat geplaatst wordt waarop het kunstgebit vastgeklikt wordt, het materiaal waarvan het kunstgebit gemaakt wordt, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, de techniekkosten en of er voorbehandelingen nodig zijn (bijvoorbeeld het trekken van tanden en kiezen). Bij tandartspraktijk Prodentics maken we graag een begroting voor je en informeren we je of je in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de zorgverzekeraar.
 
Maak een afspraak voor een intake >
 
Ps. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de tarieven voor mondzorg. Dit betekent dat alle tandartspraktijken dezelfde tarievenlijst moeten hanteren voor alle tandheelkundige behandelingen (m.u.v. bepaalde cosmetische behandelingen). Voor dezelfde behandeling betaal je dus hetzelfde, ongeacht waar je de behandeling laat uitvoeren. De manier waarop een behandeling uitgevoerd wordt, kan echter wel verschillen.

De prijs van een klikgebit (een volledig gebit op implantaten) is van diverse factoren afhankelijk. Het grootste deel van de prijs wordt vergoed door de basis zorgverzekering. De prijs die je zelf betaalt voor een klikgebit is daardoor relatief beperkt. De tandarts implantoloog van Tandartspraktijk Prodentics in Tiel Gianfranco kan in samenwerking met de Klinisch Prothese Technicus Andres nauwkeurig inschatten wat de prijs van jouw klikgebit zal zijn. Maak een afspraak als je graag meer wilt weten over de prijs van een volledig gebit op implantaten. 

Of een klikgebit vergoed wordt, hangt af van je gebitssituatie. Wanneer je geen eigen tanden en kiezen meer hebt in de onderkaak en bovenkaak en dus volledig tandeloos bent, kom je in aanmerking voor vergoeding voor een klikgebit (vanuit de basisverzekering). Maar ook wanneer je geen normaal kunstgebit kan krijgen omdat je problemen hebt met de vorm van je kaak én wanneer je een erg geslonken kaak hebt omdat je al lange tijd een kunstgebit draagt kom je in aanmerking voor vergoeding voor een klikgebit.

 

In zulke gevallen worden de implantaten die nodig zijn voor de behandeling (2 of 4), het kliksysteem op de implantaten, het kunstgebit dat op de implantaten wordt vastgeklikt en de techniek- en materiaalkosten (tot een maximaal bedrag) vergoed door de zorgverzekeraar. Er is wel sprake van een eigen bijdrage. Je betaalt 8% van de behandelingskosten aan eigen bijdrage voor de bovenkaak én je betaalt 10% van de behandelingskosten aan eigen bijdrage voor de onderkaak. Het kan zijn dat je eigen bijdrage uit een aanvullende verzekering (deels) vergoed wordt. Dit hangt af van je verzekeringspakket. Bij Prodentics helpen we je om vooraf toestemming te krijgen van jouw zorgverzekeraar (dit is nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen).

Kunnen wij je helpen?

Heb je last van je gebit? Kun je niet pijnvrij eten of drinken? Wil je graag een mooiere glimlach? Wil je advies van een van de professionele en betrokken tandartsen of mondhygiënisten van Prodentics? Wij helpen je graag!